המאסטרים הגדולים: אמנות יהודית במאה ה-19 ומקורותיה

שבת, 17.05.14

ראשון, 16.11.14

:

סבטלנה ריינגולד

כניסה חופשית

לפרטים נוספים:

04-6030800

שתפו

השינוי במעמדם של היהודים באירופה במהלך המאה ה-19 הביא להופעת ציירים יהודים שהוכשרו באקדמיות ובתי הספר לציור. סגנון הציור הריאליסטי שרווח, לצד העניין האתנוגרפי-האירופי בבני לאומים שונים, עודדו יצירתו של ציור ז'אנר, שהציג את חייהם של היהודים. תחילת המאה ה-20 חידדה בפני האמנים שתי מגמות עיקריות - האחת היא ההתעוררות הלאומיות היהודית, ואילו השנייה הייתה שאלת היחס אל האמנות האוונגרדית האירופית.

הבולט מבין הציירים היהודים במאה ה-19 היה הצייר יליד פולין מאוריצי גוטליב. נושאי ציוריו של גוטליב הושפעו מן האמנות הפולנית והאירופית של זמנו. לצד ציורים המתארים נושאים יהודיים, יצר גם ציורים בעלי נושא נוצרי מובהק. אמן נוסף שיצירתו הושפעה מן הסגנון האקדמי היה הפסל הרוסי מארק אנטוקולסקי. למרות הסגנון ה"ניאו קלאסי" פסליו מצטיינים בהדגשת המאפיינים הרגשיים של הדמויות, ומכילים יסודות ריאליסטיים. הצייר ההולנדי יוסף ישראל'ס התפרסם כמתעד של חיי היום יום של תקופתו. פרסומו הרב של ישראלס נתפס בעיני הקהילות היהודיות כמופת לאמן יהודי ועולמי גם יחד. מקס ליברמן שהיה מקורב אל ישראליס, המשיך אף הוא ביצירה תיעודית-ריאליסטית שלא הייתה קשורה אל המסורת היהודית. אמנות בעלת גוון שונה הציג הצייר לסר אורי. אורי, שהיה מקורב לתנועה האימפרסיוניסטית, התמקד בפיתוח סגנון הציור החדשני.

התערוכה תעקוב אחרי התפתחות האמנות היהודית במאה ה-19 - תחילת המאה ה-20 במגמה לחשוף את מקורות ההשפעה על אמני ה"אסכולה היהודית בפריז" בכלל, ועל יצירתו של מאנה-כץ בפרט. היא תעסוק בשינויים שהגדירו ועיצבו את התפיסה היהודית המודרנית של העצמי, של הזהות ושל האמנות.
בתערוכה יוצגו יצירות של האמנים היהודים שפעלו בסוף המאה ה-19 - תחילת המאה ה-20, כמו גוטליב, אנטוקולסקי, ישראל'ס, ליברמן, אורי, קאמי פיסארו ואחרים. יצירותיהם יוצגו על רקע נרחב שיחקור את העניין האתנוגרפי-האירופי בבני לאומים שונים ואמנות אירופה שעסקה בעקבות זאת בהוויה היהודית בכלל ובארץ ישראל בפרט. התערוכה תשאף לבחון את המפגשים בין רעיונות, רגשות וצורות שנבעו מתפיסות עולם מגוונות ומאמונות שונות ויוצגו בה, אלה בצד אלה, יצירות וחפצים מתחומים שונים - אמנות אירופה לצד אמנות ישראל ואמנות יהודית, ציור, צילום, הדפסים ורישומים, יודאיקה ואתנוגרפיה. תיאורי מקומות קדושים יוצגו בצד ציורי נשים מפתות; תיאורי ירושלים של הציירים ויליאם טרנר ודיוויד רוברטס בצד צילומים מוקדמים של אותם אתרים ומפגשים רבים אחרים מעין אלה.

למידע נוסף אנא השאירו פרטים וצוות המוזיאון ייצור עמכם קשר, תודה